Tedricilik nedir kısaca ?

Deniz

Global Mod
Global Mod
Tedricilik Nedir? İlişkilerde Bilimsel Bir 'Çözüm' ya da Tamamen Fiyasko?

Merhaba forumdaşlar! Bugün sizlerle, evrende en gizemli ve "nereye varacağı belli olmayan" konulardan birini masaya yatıracağım: Tedricilik. Evet, kulağa bilimsel ve ciddi bir terim gibi geliyor, ama bu aslında ilginç bir şekilde hepimizin hayatına dokunmuş, özellikle de ilişkilerdeki yaklaşım tarzlarımızla alakalı. Ne mi? Gelin, inceleyelim ve belki de aranızda kimlerin farkında olmadan bir "tedrici" olduğunu öğreniriz!

Tedricilik: Erkeklerin Çözüm Arayışındaki Merhametli ‘Duruşu’

Şimdi, sizce erkekler neden çok “stratejik” düşünürler? Hadi, dürüst olalım, erkeklerin genellikle "Ya şimdi hemen çözelim, yoluna koyalım!" yaklaşımı yok mudur? Mesela, bir ilişkideki küçük problemin bile üzerine oturup adeta fiziksel bir savaş planı gibi çözüm yolları üretirler. “Problem nedir? Ne yapabiliriz? Hangi adımı atmalıyız?” şeklinde bir stratejiyle konuya yaklaşırlar.

İşte, tam burada devreye tedricilik girer. Erkeklerin bu çözüm odaklı yaklaşımı, ilişkilerde çoğu zaman acı bir gerçekle yüzleşmelerine neden olur: Çözüm buldukça, problem daha da derinleşir.

Mesela kadınınız üzgün ve siz ona şöyle diyorsunuz:

"Hadi, şimdi git güzel bir yemek yap, sonra biraz dışarıda yürüyüş yapalım. Hem işlerini halletmiş olursun, hem de canın sıkılmaz."

Kadın: "Ama ben sadece seni dinlemek istiyorum!"

Erkek burada tam anlamıyla tedriciliği uygulamaya koymuş, ama çözümün verdiği rahatlık, partnerin duygusal ihtiyacını karşılamadığı için her şey ters gider. Yani tedricilik, erkeğin "yavaşça ilerleyelim" tavrıyla birleştiğinde genelde bir şeyleri 'şey' yapmama noktasına gelir. Taktiksel düşünseler de, bazen empati eksikliği bu süreci zorlu hale getirebilir.

Kadınların Empati Dalgası: Duygusal Derinlik mi, Çekişmeli Alan mı?

Şimdi gelelim işin kadın tarafına… Eğer erkeklerin tedriciliği çözüm odaklıysa, kadınlar da bunun tam zıddı olarak daha çok empatik yaklaşırlar. Hadi ama! Kimse burada “Hayır ben sadece mantıklı düşünüyorum!” demesin. Kadınların ilişkilerde gösterdiği derin empati, hemen her zaman çözümlerden önce duygusal bağlantıları gerektirir. Ne de olsa, "Yavaş olalım, ama duygusal olarak birbirimize daha yakın olalım" yaklaşımı, tedriciliğin kadın versiyonudur.

Kadınlar, ilişkilerde bazen soluğu “Bunu birlikte aşarız” gibi derin cümlelerle alır. Bu, duygusal yoğunluğun doruk noktasında bir adım atmadan önce 'duygu' için gereken alanı yaratmak demektir. Mesela erkek "Aşkım, hadi bu konuyu çözelim" dediğinde kadın şu şekilde cevap verir:

"Evet, önce seninle bir çay içip halletmemiz gereken bir sürü şey var, sonra zaten çözüm kendiliğinden gelir."

Bu, tedriciliği yavaşça, empatik bir dokuya oturtarak ilerletmek anlamına gelir. Kadınların "duygu dolu" tedriciliği, çoğu zaman bir çözüm olmaktan çok, bir iyileştirme süreci gibi işlev görür. Hani bazen erkekler çözüm peşinde koşarken, kadınlar bazen çözüm yerine "yaşayalım, ne olacaksa olsun" diye düşünüp daha geniş bir perspektife yönelirler.

Tedriciliği Birlikte Nasıl İleriye Taşırız?

Erkekler ve kadınlar arasındaki tedricilik yaklaşımı farklı olsa da, ikisi de aslında benzer bir amaca hizmet eder: İlişkiyi sürdürülebilir kılmak. O zaman neden her iki tarafın yaklaşımlarını birleştirmeyelim? Burada yapılması gereken şey, bir kişinin çözüm odaklı yaklaşımını ve diğerinin empatik yaklaşımını birleştirmek.

Diyelim ki, partnerinizin iş yerindeki bir problemini konuşuyorsunuz. Erkek tarzı "Stratejik çözüm" ile yaklaşabiliriz:

"Hadi, hemen bu problemi çözmek için şu adımları atalım."

Ama kadın tarzı "Empatik bağlantı" burada şöyle olabilir:

"Beni dinlemek istersen, ben hep yanındayım, önce bir çay içelim."

İşte tam burada, tedriciliği biraz daha esnek bir hale getirmek, birinci adımda çözüm üretirken ikinci adımda duygusal derinlik oluşturmak gerekiyor. Bu, her iki tarafın da tatmin olacağı bir çözüm olabiliyor.

Tedricilik: Çözüm mü, İlişki mi?

Tedricilik, çok basit bir şekilde açıklanabilecek bir şey değildir. Hem çözüm arayışını, hem de ilişkilerin duygusal derinliğini birleştiren bir kavramdır. Bu kavram, zaman zaman sorunları derinleştiriyor gibi görünse de, aslında ilişkilerdeki dengeyi kurmak için hayatî bir yöntem olabilir.

Ama sorum şu:

Forumdaşlar, sizce tedricilik ilişkilerde size nasıl bir fayda sağlıyor? Bir çözüm mü, yoksa zaman içinde artan daha büyük sorunlar mı?

Bunu düşünürken, belki de herkesin biraz daha yavaş ilerlemeyi ve birbirini dinlemeyi öğrenmesi gerektiği gerçeğiyle yüzleşebiliriz. Ne de olsa, kimse "yavaşça ama güvenli bir şekilde" ilerlerken kaybetmek istemez, değil mi?

Kapanış: Bu İşin 'Yavaşça' Gitmesi Gerekiyor!

Şimdi arkadaşlar, sözü size bırakıyorum! Tedricilik konusunda hemfikir olmasak da, farklı bakış açıları ile yavaşça ilerleyebiliriz, değil mi? Kendi tedricilik yolculuklarınızda ne gibi hikayeler yaşadınız? Erkeklerin çözüm odaklı ya da kadınların duygu odaklı yaklaşımlarını hangi taraf daha etkili buluyor? Fikirlerinizi bekliyorum!