Hayat baharat | Küçük adımlar insanlık için büyük bir fark yaratabilir

kosc

New member
10 Nisan 2025 18:39

Dünyayı gerçek Sunita Williams'da veya yaratıcı olarak bırakmak, geri dönmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlamak için bir fırsat çünkü büyük ve sonsuz evrende yaşadığımız tek yer.

Atık yönetiminin kişisel bir tarafı olduğunu ve Dünya gezegeninde bir kişi olarak kaderimizin kolektif bir tarafına sahip olduğunu ve her ikisinin de büyük ölçüde birbirine bağlı olduğunu bilmek için Sunita Williams olmanıza gerek yok. Ayrıca, birincisi ile ilgilenmezsek, ikincisinin kolayca kurban olabileceği. Meksika Körfezi'ndeki son sıçramasından kısa bir süre sonra Williams, medyaya Himalaya'nın uzaydan görüldüğünde ne kadar büyüleyici göründüğünü söyledi. Hiç şüphe yok ki Dünya, güneş sistemindeki sadece yaşanabilir tek gezegen değil, aynı zamanda son derece güzel.

Sunita Williams uzay istasyonundan dünyaya bakıyor. (NASA)

Daha ayrıntılı olarak biliyoruz ki, yaygın kirliliğin, çevresel bozulmanın ve sürdürülemeyen insan faaliyetleri tarafından üretilen atıkları yönetemememizin ve ihtiyaçların bu istisnayı sapmaya dönüştürdüğü ve gezegeni yaşanmaz hale getiriyor. Bu kontrol edilmezse, Venüs'ün kükürt şeklindeki bulutlarında veya Mars'ta kütle kütlesi üzerinde biriktirdiğimiz tüm çöpleri taşımaktan başka seçeneğimiz yok.

Son zamanlarda, kişisel düzeyde atık yönetiminden sorumlu olduğumda, tek kullanımlık polieten çantalarını onlarla eve götürmeye karar verdim çünkü kirlilik için en büyük katılımcılardan biri. Kısa süre sonra bunun sadece ölü bir alışkanlık olduğu, ama öldürülmesi zor bir alışkanlık olduğu anlaşıldı. Alışkanlığı tekmelemek benim gibi eğitimli bir insanı altı ay sürdü. Ya kumaş çantayı yanımda almayı unuturum, ya da kumaş torbasının içeriğine göre çoklu torbalardaki makaleleri de mutlu bir şekilde kabul ederdim. Benim yokluğum, sağlayıcılar arasında neredeyse zorlayıcı uygulamadan, bir paket kurabiyeden plastik bir torbada şaptan yapılmış küçük bir pastaya kadar her şeyi koymak için oybirliğiydi. Zaten uygun şekilde paketlenmiş olsa bile, polietilenle listelenen bir makaleyi teslim etmek için müşteriye karşı saygısızlık veya güven ihlali olarak görüyorlar.

Unutma ve hatırlama altı ayın sonunda, sebze pazarındaki ve marketlerdeki tüm favori satıcılarımın tüm eşyalarımı plastik torbalarda paketlemeyi bıraktığında umut gördüm. Plastiksiz bir şey aldığımda, mesajın gönderildiğini düşündüm.

Birkaç gün sonra bir üniversitenin konuk evinde kaldığım süre boyunca bir tür yansıma gördüm. Ben bardaklarla kaplı gözlükler içinde servis su üzerinde biraz rahatsız hissettim ve refakatçi neden onlar odalara paketlenmiş bir su koymadılar sordu. Basit cevap, başkan yardımcısının paketlenmiş su kullanmamasıydı. Her iki durumda da, yukarıdan aşağıya veya birden çok sayıda seyahat etmelerine bakılmaksızın, sosyal olarak çekiş elde eden kişisel kararların gösterileri vardı.

Stephan Hawking gibi astrofizikçilerin kitaplarını sık sık okudum, özellikle de sosyal anlaşmazlıklar, sonsuz uluslararası çatışmalar ve acımasız suçlar hakkındaki raporlar beni yorulduğunda. Bu, kendi uzay istasyonumdan kaçmanın bir yolu. Oda hakkında okumak bir kaçış sunabilir ve aynı zamanda aşırı anlamsızlık ve huşu hissi hissedebilir. Ancak dünyayı Williams veya yaratıcı gibi gerçekte bırakmak da geri dönmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlamak için bir fırsat çünkü büyük ve sonsuz evrende yaşadığımız tek yer. Kişisel yaşamdaki küçük ölü alışkanlıkları değiştirirseniz, bir sargının sokağa ne kadar rahat düştüğü, kasıtlı nedenlerle ya da ayrım gözetmeden ve ayrım gözetmeden ve yaygın ve yaygın olarak kullanımı, kaderimiz için büyük bir fark, kaderimiz için telafi edebilir ve bu durumda, hayırseverliğin, yaşadığımız gezegende de başlamalıdır.

Yazar Patiala, Punjabi Üniversitesi Mesafe ve Çevrimiçi Eğitim Merkezi'nde profesördür ve [email protected] adresinden ulaşılabilir.