Röportaj| Eğitimi iş dostu hale getirmek için yükseltme yapın: AAP Milletvekili ve LPU Şansölyesi Ashok Mittal

kosc

New member
Aam Aadmi Partisi Rajya Sabha üyesi ve Lovely Professional University'nin (LPU) kurucusu ve rektörü olan 60 yaşındaki Ashok Mittal, yüksek öğretim sistemindeki önemli sorunlar ve zorluklar hakkında konuşuyor. Hindustan Times'a konuşan Mittal, özel üniversitelerin yüksek ücret talep etmesinin yanlış bir algı olduğunu yineledi.


Pencap'tan Aam Aadmi Partisi Rajya Sabha üyesi ve Lovely Professional University'nin (LPU) kurucu rektörü olan 60 yaşındaki Ashok Mittal, yüksek öğretim sistemindeki önemli sorunlar ve zorluklar hakkında konuştu. (HT fotoğrafı)

Son yıllarda eğitim sistemindeki değişiklikleri nasıl görüyorsunuz?

Evrim sürekli bir süreçtir. Değişiklikler genel olarak iki bölüme ayrılabilir: esneklik getiren Ulusal Eğitim Politikasının (YEP) uygulamaya konulması ve endüstrinin gereksinimleri ile akademik müfredat arasındaki boşluğun kapatılması. Eğitim kurumları, öğretmenleri eğiterek ve öğrencileri duyarlı hale getirerek değişikliklere uyum sağlıyor.

Reformların hayata geçirilmesindeki zorluklar nelerdir?

Merkezin birkaç yıl önce reformları uygulamaya koyma amacıyla NEP taslağını hazırlamış olmasına rağmen, henüz gerçek ruhuyla uygulanmamıştır. Politikayı oluşturan düzenleyici kurum, eğitim kurumları ve öğrenciler de dahil olmak üzere kilit paydaşlardan gelen önerileri dikkate almamıştı. Bakanlık, eğitim kurumları ve düzenleyici kurum arasında koordinasyon bulunmamaktadır.

Özel üniversitelerdeki eğitimin maliyetleri nasıl azaltılabilir?

Özel üniversitelerin yüksek ücret talep ettiği yanılgısıdır. Hindistan hükümeti suç duyurusunda bulundu ₹10 lakh ve ₹Hindistan Teknoloji Enstitüleri (IIT'ler) ve Ulusal Teknoloji Enstitüleri'nde (NIT'ler) öğrenci başına yılda 7 lakh. Bu, özel kurumların aldığı ücretin çok üzerinde bir rakam. Hindistan'da eğitimin genel maliyeti sunulan kaliteden çok daha düşüktür.

AAP hükümetinin Pencap'taki eğitim sisteminde reform yapma çabaları meyve verecek mi?

Hükümetimiz sistemde paradigma değişikliği yaratmak için adımlar atmış olsa da Pencap'ın hala geleneksel eğitim tarzından uzaklaşması gerekiyor. Devletin eğitim politikası YEP'e dayalı olduğu için hemen değişiklik yapmak zor. Delhi'de yeni bir okul eğitimi modelimiz var. Ancak sistemin daha büyük olması nedeniyle dönüşüm, muhtemelen AAP'nin beş yıllık döneminin sonuna doğru kademeli olarak gerçekleşecek.

Pencap'taki devlet üniversiteleri neden özel üniversitelerin gerisinde kalıyor?

Pencap'taki önceki hükümetler kolejleri ve üniversiteleri görmezden geldi. Kaliteli altyapıya ve öğretmenlere rağmen eğitim onlar için hiçbir zaman öncelik olmadı. Amritsar'daki Guru Nanak Dev Üniversitesi, büyük ölçüde önceki yönetimin liderlik nitelikleri nedeniyle en iyi üniversitelerle aynı sıralamada yer alan tek istisnaydı. Diğer üniversiteler bu kadar şanslı değildi.

Kanada'nın öğrenci vizelerine yönelik katı kısıtlamalarının ardından ters bir eğilim mi görüyorsunuz?

Böyle bir eğilim yok. Kanada öğrenci vizesi verilmesini kısıtlasa bile, adaylar yurt dışına yerleşmek için tek varış noktaları olarak diğer ülkeleri seçeceklerdir. Bunu kontrol etmek için eğitim sistemimizi daha beceri ve kariyer dostu hale getirecek şekilde modernize etmeli ve geliştirmeliyiz. Gençlere de istihdam olanağı yaratmalıyız.

Rajya Sabha'da hangi konuların tartışılması gerekiyor??

Pencaplı bir Rajya Sabha milletvekili olarak devletle ilgili önemli konularda yapıcı bir tartışmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Ben son teknolojiye sahip çok disiplinli akademik kurumlar inşa etmekten yanayım. Temsilciler Meclisi'ndeki açılış konuşmamda kamusal eğitim sisteminin yanı sıra çiftçileri etkileyen konulara da değindim.