Rastgele Girişimler: Kutlamalar gerekli, şükran esastır

kosc

New member
21. yüzyıl yaşamının fırlatılan çılgınlığı, önemli anlarımızı kutlamak için bize çok az zaman bırakıyor. Günümüz insanlarının genellikle sahip oldukları birçok nimete şükretmeyi unutmaları ise bambaşka bir şeydir. Doğum günleri ve yıldönümleri genellikle WhatsApp kısa mesajlarını almayı ve bunlara arka arkaya yanıt vermeyi içerir. Sevdiklerinizle geçireceğiniz değerli anlar genellikle herkesin müsaitliğine bağlıdır. Girebilirler veya girmeyebilirler.


21. yüzyıl yaşamının fırlatılan çılgınlığı, önemli anlarımızı kutlamak için bize çok az zaman bırakıyor. Günümüz insanlarının genellikle sahip oldukları birçok nimete şükretmeyi unutmaları ise bambaşka bir şeydir. (Getty Images/iStockphoto)

Ancak daha da nadir olanı, zorlukla kazanılan önemli yerlerin tadını çıkarmak için kutlama molalarıdır. Şöhret yolunda arzu edilen yolda bir sonraki kilometre taşına doğru ilerlemeye yönelik çılgınca telaş, her mutlu anın tadını sonuna kadar çıkarmaktan alıkoyuyor.

HT ile bir dizi tarihi yürüyüşle Delhi'nin zengin tarihini deneyimleyin! Şimdi katıl

Elbette sporcular ve müzisyenler bir istisnadır. Zafer anı geldiğinde, çoğu insan bitiş düdüğünde ya da son kreşendo sonrasında coşkusunu göstermekten çekinmez. Yıllarca süren kan ve sıkı çalışma, zaferde olduğu kadar yenilgide de hoş bir rahatlama bulan bastırılmış duygulara yol açar.

Benim için Usain Bolt hayatta ve sporda doğru olan her şeyin vücut bulmuş hali. Yüzü her zaman en iyi rakiplerle rekabet etmenin ve sonunda onları yenmenin saf mutluluğunu yansıtıyordu. Ve kaseti yakalamak için sürünün yanından hızla geçtiğinde, çoğu zaman gülümsemeye ve kollarını havaya kaldırmaya bile vakti oluyordu. Genellikle başka bir altın başarının ardından gelen tipik Bolt kutlaması olabildiğince dramatikti!

Harbhajan Singh, Imran Tahir ve son zamanların sansasyonel kutlama oyuncusu Kevin Sinclair gibi spin bowling oyuncuları, konu sevinçlerini ifade etmeye geldiğinde geri durmaya inanmıyorlar. İkincisi, ilk Test kafa derisini kutlamak için havada benzeri görülmemiş bir ileri yuvarlanma gerçekleştirdi. Herhangi bir üst düzey jimnastikçi bu atlamadan son derece gurur duyardı!

Tanınmış aktör Jaspal Bhatti, trajik ölümünden birkaç gün önce bana terfimden dolayı beni tebrik eden bir kısa mesaj gönderdi. “Bunun onaylanması gerekiyor!” diye ekledi gizemli bir şekilde. Ve sorulduğunda Pat tipik esprili Bhatti tarzında yanıt verdi. “Onay, içeceklerle kutlama yapmak demektir!” Ona en sevdiğim içeceğin kahve olduğunu söylemeye cesaret edemedim. Maalesef randevumuz hiç gerçekleşmedi ve çok geçmeden sonsuza kadar ortadan kayboldu.

Hayat belirsizdir ve geçicidir, “bir yaprağın üzerindeki bir çiy damlası gibi.” Önemli anları arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle kutlamak neredeyse şarttır. Pek çok meşgul, sersem, kariyer odaklı insan, hayatın zevklerinden keyif alma ihtiyacını göz ardı etme eğilimindedir ve yakın zamanda elde edilen başarının közleri henüz soğumamış olsa bile, şimdiden bir sonraki “kampanya”larına doğru yola koyulurlar.

Başarılarınıza güvenmemekle ilgili söz açıkça iyi niyetli bir düşünürden geliyor. Varlığımızın “güdümlü” doğası göz önüne alındığında, ilerlemeye ve daha büyük zirveleri fethetmeye duyulan ihtiyaç artık her zamankinden daha acil. Ancak kişinin başarılarının tadını gösterişle değil minnettarlıkla çıkarma ihtiyacı, modern yaşamda çoğu zaman eksiktir.

Partilerle kutlamalar ve dışarıda yemek hiç yoktan çok daha iyidir. Ancak daha önemlisi, utanmazlık duygusunun olmadığı iç kutlamalardır. Pek çok genç, başkası daha iyisini yaptı diye, başarılı oldukları için kendilerini övme fırsatını kaçırıyor. Karşılaştırmalar bugün hâlâ iğrenç! Ve zihnimizin gereksiz baskı altına alınmasına neden olurlar.

Yaygın bir insan özelliği, uzun zamandır beklenen bir dönüm noktasını ihmal etmek ve bir sonrakinin hayalini kurmaktır. Varlıklarımızı olduğu gibi kabul etme eğilimi hiçbir zaman bugünkü kadar belirgin olmamıştı. Bu dünyanın Zomato'ları ve Amazonları, “arzularımızı” o kadar kolay tatmin etmemizi mümkün kıldı ki, yolumuza çıkabilecek yeni başarılara pek minnettar değiliz.

“Minnettarlık tutumu” terimi yazarlar tarafından sıklıkla vurgulanmıştır. Ancak toplumumuzun büyük kesimlerinde, özellikle de varlıklı sınıflarda genel bir nankörlük tutumu var. Ve Gen Zee gözlemlediği her şeyi yutuyor.

Aralarında uygun öncelikler oluşturmanın bir yolu, daha olgun insanların kendi içlerine takdir duygusunu yerleştirmeleridir. Umarım gençlerimiz ve aralarımız da aynısını yapar.

[email protected]