Pirinç naklinin zirvesi hemen köşede: Rajasthan’dan çiftçiler Pencap’a gidiyor

kosc

New member
Pirinç ekiminin zirvesi yaklaşırken, çoğu kadın olan Rajasthan çiftlik işçileri, en önemli kharif mahsulünü ekmek için Pencap’a doğru yola koyulur.


Çiftlik işçileri pirinç eker.

Son iki gündür, güney Malwa bölgelerinden pirinç çiftçileri, Rajasthan’dan gelen mahkeme görevlileri için Bathinda tren istasyonuna akın ediyor.

Eyalette pirinç naklini genellikle Bihar ve Uttar Pradesh’ten erkek işçiler yapıyor.

Bathinda Baş Tarım Sorumlusu (CAO) Dilbag Singh, Rajasthanlı tarım işçilerinin Punjab’da ekim için talepte bulunmasının emsalsiz olduğunu söyledi.

“Bu yeni trendin farkında değilim ve araştırılması gerekiyor. Ancak bunun nedeni, çiftçilerin bu yıl DSR veya mekanik toprak işlemesiz pirinç yerine geleneksel elle ekim yöntemlerini giderek daha fazla tercih etmesi olabilir” dedi.

Singh, 2022’de Bathinda’da yaklaşık 21.000 dönümlük alanın DSR kapsamına gireceğini, bu yıl ise 5.000 dönümü aşmasının pek olası olmadığını söyledi.

“Haziran ayındaki olağandışı yağmur, bu kez DSR hamlesi için bir oyunbozanlıktı. Bu yıl farklı yerlerde manuel nakiller için daha geniş alanlar, daha fazla işçi için talebi artırdı” dedi.

Alwar ve Bharatpur’dan 15 ila 25 kişilik gruplar halinde çok sayıda işçi Pazartesi günü yerel tren istasyonunda kamp yaparken bulundu.

Rajasthanlı işçilerin bir kesiti, UP ve Bihar’dan gelen göçmen tarım işçilerinin aksine, Punjab’daki pirinç çiftçileriyle uzun vadeli iş sözleşmeleri yapmadıklarını belirtti.

Moga’nın CAO’su Manjit Singh, işgücü sıkıntısının yerel olarak hissedilmediğini, ancak komşu eyaletten tarım işçilerinin gelişinin merak uyandırdığını söyledi.

Alwar’daki Hajipur’dan bu işçilerden biri olan Hari Om, Rajasthani yerlilerinin, aralarında kadınların da bulunduğu, tarlalarda çalışmak için büyük gruplar halinde geldiklerini söyledi. “Pencap’ta ve başka yerlerde pirinç tarlalarında çalışma deneyimimiz var. Pencap’ta bu yıl iyi bir sezon görüyoruz. “Meslektaşlarımızın çoğu Pencap’taki pirinç yetiştiricileriyle adil bir anlaşma yaptı” diye ekledi.

Faridkot’a bağlı Kothe Kalash köyünden Mandeep Singh, Pazartesi günü yaklaşık 15 Rajasthani işçisinden oluşan bir grubu günlük ₹İşçi başına 3.800 ve yemek ve konaklama düzenlemesi. Pencaplı çiftçilerin Rajasthan’dan çok sayıda işçi almak için artık başka bir seçenekleri olduğunu, ancak bu biraz daha pahalı olabilir dedi.

Pritam Singh, Bharatpur’dan ve yarısı kadın olan yaklaşık 20 kişilik bir grubun pirinç tarlalarında çalışmasına liderlik ediyor. “Rajasthan’da pirinç ekimi düşük su kalitesi nedeniyle düştükten sonra hepimiz işsiz kalan deneyimli pirinç işçileriyiz” diye ekledi.

Bathinda’daki Sailbrah’dan başka bir çiftçi olan Gursawak Singh, yerel işçilerin bu yıl günlük ücret talep ettiğini söyledi. ₹3.000 ton ₹Kişi başı 4.000. “Rajasthan’dan işçi almak bana pahalıya mal olabilir ₹Kişi başı günlük 4 bin 500 ama yine de onlarla müzakere etmek için bir pencere var” diye ekledi.