Pencap: Sukhbir, Akal Takht'tan yakında ceza vermesini istiyor

kosc

New member
Shiromani Akali Dal (SAD) başkanı Sukhbir Singh Badal Çarşamba günü Akal Takht'a hitap etti ve bir kez daha Jathedar Giani Raghbir Singh'e Panj Singh Sahiban'ı (Sih din adamları) kendisine tankhah (dini ceza) teklif etmek üzere yakında bir toplantı düzenlemesi yönünde çağrıda bulundu. Akali isyancı liderlerinin şikayeti üzerine SAD ve hükümetinin 2007 ile 2017 yılları arasında yaptığı hataların ardından en yüksek laik Sih koltuğu tarafından tankhaiya (dini suistimalden suçlu) ilan edilmesinin üzerinden iki buçuk ay geçtiğini belirten .

Shiromani Akali Dal (SAD) başkanı Sukhbir Singh Badal, Çarşamba günü Amritsar'daki Altın Tapınak kompleksinde Akal Takht'a sunulacak mektubu taşıyor. (Aynı Şehgal/HT)

SAD sözcüsü Daljit Singh Cheema, liderler Parambans Singh Romana ve Kanwarjit Singh Rozy Barkandi'nin eşlik ettiği Sukhbir, Altın Tapınak'ta saygılarını sundu ve randevu mektubunu kompleksteki Akal Takht sekreterliğine teslim etti. Giani Raghbir Singh'in yokluğunda mektup Sekreterlik personeli tarafından alındı.

“Tanhaiya ilan edileli iki buçuk ay oldu. Singh Sahiban'dan fermanı bir an önce yayınlamasını rica ediyorum. Bir Sih ve SAD Başkanı olarak ona itaat edeceğim. Siyasi ve kişisel sorumluluklarım var” dedi Sukhbir daha sonra medyaya.

Sukhbir, Akal Takht'ı ziyareti sırasında küçük bir saç çizgisi kırığı yaşadı.

Hemen Amritsar'daki Guru Ramdas Tıp Fakültesine götürüldü. “Endişelenmene gerek yok. Guru Sahib'in lütfuyla kesinlikle iyi durumda ve hastanedeki tedavisinin ardından hemen bir sonraki varış noktasına doğru yola çıktı” dedi Cheema.

SAD ara seçimleri atlıyor ve vatandaş anketlerini dikkate alıyor

SAD sözcüsü şunları söyledi: “Pencap'ta belediye şirketleri ve diğer yerel organlara yapılacak seçimler yakında açıklanacak. Bu nedenle Akal Takht Sahib'e yeni bir başvuruda bulunuldu.”

Son mektubunda Sukhbir şunları söyledi: “İsyancı liderlerin şikayeti, partiyi dini, sosyal ve siyasi alanlarda karalamaya yönelik sahte propagandanın bir parçasıdır.” İddialar temelsiz ve siyasi amaçlıdır. Şaşırtıcı bir şekilde, iddiaları ortaya atanlar partide ve hükümette kilit mevkilerde bulunuyorlardı.”

“Bu şikayetin ardından, bu dönemdeki kararlar parti ve Panth hükümeti tarafından ortaklaşa alınmış olsa da, Punjab ve Panth'ın daha büyük çıkarını gözetmeden parti başkanı olarak koşulsuz özür dileyerek açıklamamı 24 Temmuz'da sundum. Akal Takht'tan önceki tüm hataların sorumluluğunu üstlendim. 30 Ağustos'ta tankhaiya ilan edildim. Ertesi gün Akal Takht Sahib'e gittim ve Singh Sahiban'dan Tankhah'ı telaffuz etmesini istedim” dedi.

“Konunun Panj Singh Sahiban toplantısında tartışılacağı söylendi. Akal Takht'ın emri gereği halka açık etkinliklerden uzak durdum. 17 Ekim'de SAD liderlerinden oluşan bir heyet Akal Takht Jathedar'a başvurarak kendisinden bir an önce karar almasını talep etti. 22 Ekim'de parti liderliği, dört Pencap Meclisi seçiminde SAD adaylarının yanında yer almama izin verilmesi talebiyle tekrar ona yaklaştı. SAD, 20 Kasım'daki ara seçimlere katılmak istiyordu. Mektupta, “Anketlere katılma konusundaki başarısızlığımız Pencap ve Panth'a zarar verdi, ancak Akal Purakh'ın Panth kurumlarının saygısını ve maryadasını sürdürme iradesini takip ettik” denildi.

“Ancak Sih Panth ve Pencap bugün büyük zorluklarla karşı karşıya. İstesem de buna engel olamıyorum. Bu durum Panth ve Punjab partisinin çalışmalarını etkiliyor. Bu nedenle benim için uymayı taahhüt ettiğim bir kararname çıkarmanızı bir kez daha rica ediyorum” diye konuştu.

Bir toplantının ardından karar

Birkaç gün önce Akal Takht, Sukhbir konusunu görüşmek üzere Sih alimleriyle bir toplantı düzenledi ve onların önerilerini aldı. Giani Raghbir Singh, Sukhbir ve SAD ile ilgili nihai karar alınmadan önce konuyu görüşmek üzere çeşitli Sih örgütlerinin ve mezheplerinin temsilcileriyle önümüzdeki günlerde bir toplantı daha düzenleneceğini söyledi.

Asi liderlerin işaret ettiği hatalar arasında, 2007'de Guru Gobind Singh'i taklit ettiği için Dera Sacha Sauda şefi Gurmeet Ram Rahim'e karşı açılan küfür davasının iptal edilmesi; Kotkapura ve Behbal Kalan'daki silahlı saldırılarda Bargari'ye saygısızlık yapanların ve polis memurlarının cezalandırılmaması; Tartışmalı IPS memuru Sumedh Singh Saini'nin Pencap DGP'si olarak atanmasına izin verildi, ayrıca tartışmalı polis memuru Izhar Alam'ın eşi Farzana Alam'a 2012 genel seçimleri için parti bileti verildi ve Parlamento'daki baş sekreterini atadı; ve son olarak sahte karşılaşma vakalarında mağdurlara adaletin sağlanamaması.