Kayıplar göz önüne alındığında, Himachal’daki sert çekirdekli meyve çiftçileri, yabancı çeşitler için minimum bir ithalat fiyatı hedefliyor

kosc

New member
Afganistan’dan yapılan ithalat, ülke çapındaki Himachal Pradesh sert çekirdekli meyve pazarını olumsuz etkiledi. Üreticiler büyük kayıplara uğradı, hatta bazıları girdi maliyetlerini karşılayamadı.


Şubat-Mart dönemindeki olumsuz hava koşulları, Himachal’da neredeyse tüm sert çekirdekli meyvelerin hasat edilmesiyle sonuçlanmıştı. (Deepak Sansta/HT)

Bu Haberin Detaylarıa karşı, meyve yetiştiricileri, elma gibi sert çekirdekli meyvelerin ithalatı için bir asgari fiyat belirleme ve bunların depolanması için bir su soğutma sistemi geliştirme çağrısında bulunuyorlar.

Şubat-Mart dönemindeki olumsuz hava koşulları, eyaletteki sert çekirdekli meyvelerin neredeyse tamamının rekoltesinin geçen yılın rekoltesinin neredeyse yarısına düşmesine neden olmuştu. Çiftçiler, düşük verim nedeniyle iyi bir fiyat bekliyordu, ancak yurt dışından gümrüksüz ithalat onlara büyük zarar veriyor.

Fiyat düşüşünden sonra, Yeni Delhi pazarındaki aracılar, yerel yetiştiricileri kayısı ürünlerini nakliye etmekten caydırdı. Tüccarlar Afganistan’dan büyük miktarlarda kayısı ithal ettiler. Meyveler, Güney Asya Serbest Ticaret Bölgesi kapsamında ithalat vergileri olmadan ülke pazarlarına getiriliyor.

Himcahal’in kayısısı arasında satılıyor ₹60 ila ₹Yeni Delhi pazarında neredeyse 800 gr’lık bir kutu için 70, satıldıkları birinci sınıf Afgan kayısılarına kıyasla ₹200 ila ₹Karton başına 300.

Kiraz fiyatları da sert düştü. Sezon başında Himachal kirazları satıldı. ₹1.500 ton ₹Karton başına 2.000. Ancak geçen hafta fiyatlar düştü. ₹200 ila ₹Tüccarlar ayrıca İran’dan kiraz ithal ederken kutu başına 250.

Erik fiyatları da düştü ₹60 ila ₹Karton başına 100.

Eyaletteki sert çekirdekli meyve üreticileri, kayıplara üzülüyor ve merkezin ve eyalet hükümetinin bu meyvelerin ithalatı için bir minimum fiyat belirlemesini talep ediyor.

Erik Yetiştiricileri Derneği başkanı Deepak Singha, düşen fiyatlar nedeniyle eyaletin mahsulünün satılmadığını söyleyerek endişenin altını çizdi. Kiraz fiyatlarındaki keskin düşüşten üretici de endişeli” dedi.

“Merkezi ve eyalet hükümetleri, elma için yapılana benzer şekilde çekirdekli meyveler için minimum ithalat fiyatını belirlemeli, böylece yetiştiriciler ürünleri için adil bir fiyat alabilirler” dedi.

Singha ayrıca, elma depolama odası boyunca sert çekirdekli meyveler için bir su soğutma sistemi kurulması çağrısında bulundu. “Yetiştiricilerin, piyasa fiyatının düşmesi ve iyi fiyatlardan emin olması durumunda ürünlerini depolamasına olanak tanıyor” dedi.


  • YAZAR HAKKINDA


    Gaurav Bisht, bilimpark.com.tr’nin Himachal bürosunun başında. Dağ devleti siyaseti ve kitleleri etkileyen diğer konularla ilgilenir. …ayrıntılı olarak görün