Kaç Tane Gelişmiş Ülke Var ?

Selin

New member
Kaç Tane Gelişmiş Ülke Var?

Gelişmiş ülkeler, ekonomileri güçlü, yaşam standartları yüksek, eğitim ve sağlık hizmetleri gelişmiş, teknolojik altyapıları ileri seviyede olan ve genellikle yüksek gelir düzeyine sahip olan ülkelerdir. Ancak, gelişmişlik seviyesi belirlerken farklı kriterler kullanılabilir. Ekonomik büyüklük, kişi başına düşen gelir, yaşam kalitesi, insan hakları durumu ve çevresel sürdürülebilirlik gibi faktörler bu kategoriyi oluştururken, bu faktörlere dayalı bir hesaplama yapmak, hangi ülkelerin gelişmiş olarak kabul edileceğini anlamamıza yardımcı olur.

Peki, gerçekten kaç tane gelişmiş ülke vardır? Bu soru, çeşitli ekonomik, sosyal ve kültürel göstergelere bağlı olarak farklı cevaplar alabilir. Çeşitli uluslararası kuruluşlar, gelişmiş ülkeleri belirlerken farklı ölçütler kullanmaktadır. Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, IMF gibi kuruluşlar bu ülkeleri sınıflandırmak için genellikle kişi başına düşen milli gelir, eğitim seviyeleri ve sağlık sisteminin gelişmişliği gibi göstergelere bakmaktadır.

Gelişmiş Ülke Kavramının Tanımı

Gelişmiş ülke tanımının net olması, bir ülkenin bu kategoriye girip girmediği sorusunun cevabını daha kolay hale getirir. Gelişmiş ülkeler, genellikle sanayileşmiş, modern altyapıya sahip ve yüksek yaşam standartlarına sahip olan ülkelerdir. Bu ülkeler, sadece ekonomik açıdan güçlü olmakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal gelişmişlik açısından da önemli adımlar atmışlardır. Örneğin, sağlık, eğitim, sosyal güvenlik gibi alanlarda da büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.

Birleşmiş Milletler, gelişmiş ülkeleri "yüksek insan gelişimi" olarak tanımlar. Bu tanım, ülkenin yaşam beklentisi, eğitim seviyesi ve kişi başına gelir gibi faktörleri içerir. Diğer bir deyişle, bir ülkenin gelişmiş olması için sadece zengin olması yeterli değildir; sosyal hizmetler, çevresel sürdürülebilirlik ve demokratik yapılar da önemli rol oynamaktadır.

Kaç Tane Gelişmiş Ülke Vardır?

Uluslararası sınıflandırmalara bakıldığında, gelişmiş ülkelerin sayısı değişkenlik gösterebilir. Ancak, genellikle bu kategoriye giren ülkeler sayıca 30 ila 40 arasında değişmektedir. Bununla birlikte, Gelişmiş Ülkeler Kulübü (OECD) üyesi olan ülkeler, genellikle gelişmiş ülke olarak kabul edilir. OECD, ekonomik işbirliği ve kalkınmayı teşvik eden bir organizasyondur ve bu organizasyona üye ülkeler büyük oranda gelişmiş ülkelerden oluşmaktadır.

OECD üyeleri arasında ABD, Almanya, Japonya, Kanada, Fransa ve Birleşik Krallık gibi ülkeler yer alırken, Avrupa’daki gelişmiş ülkeler de bu grupta sıklıkla yer almaktadır. OECD’nin en son verilerine göre, üye ülkeler genellikle yüksek gelirli, sanayileşmiş ve istikrarlı ekonomik yapıya sahip ülkelerdir.

Gelişmiş ülkelerin sayısını belirlerken, Dünya Bankası’nın ve IMF'nin belirlediği kriterler de dikkate alınabilir. Bu kuruluşlar, kişi başına düşen gelir, ekonomik büyüklük, işsizlik oranı gibi faktörleri göz önünde bulundururlar.

Gelişmiş Ülkeler Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?

Gelişmiş ülke sınıflandırması, çeşitli faktörlere dayanır. Bir ülkenin gelişmiş kabul edilmesi için, aşağıdaki faktörlerin çoğunu sağlaması gerekmektedir:

1. **Kişi Başına Düşen Gelir**: Gelişmiş ülkeler, genellikle yüksek kişi başına gelir seviyelerine sahiptir. Bir ülkenin gelişmiş olabilmesi için kişi başına gelirin belirli bir seviyede olması beklenir. Bu seviye genellikle yılda 12.000 dolar ve üstüdür.

2. **Ekonomik Büyüklük ve Sanayileşme**: Gelişmiş ülkeler, sanayileşmiş ekonomilere sahip olup, yüksek üretim kapasitesine sahiptir. Bu ülkeler, çeşitli sektörlerde güçlüdür, ancak genellikle hizmet sektörüne dayalı ekonomilere sahiptirler.

3. **Eğitim ve Sağlık Hizmetleri**: Gelişmiş ülkeler, eğitim ve sağlık sistemlerinde büyük yatırımlar yapmışlardır. Yüksek eğitim oranları, yaşam kalitesini artıran sağlık sistemleri bu ülkelerin özelliklerindendir.

4. **Teknolojik Altyapı ve Yenilikçilik**: Gelişmiş ülkeler, teknolojik yenilikler ve altyapı açısından önde olan ülkelerdir. Bu ülkeler genellikle bilgi teknolojileri, mühendislik ve araştırma-geliştirme (Ar-Ge) alanlarında önemli yatırımlar yapmaktadır.

5. **Demokratik Yapı ve İnsan Hakları**: Gelişmiş ülkeler, genellikle güçlü demokratik kurumlara sahip olup, insan hakları ve özgürlükler konusunda gelişmiş bir yapıya sahiptirler.

Gelişmiş Ülkeler Listesi

Genel olarak kabul edilen gelişmiş ülkeler şunlardır:

- Amerika Birleşik Devletleri

- Kanada

- Almanya

- Japonya

- Fransa

- Birleşik Krallık

- İtalya

- Avustralya

- Güney Kore

- İsveç

- Norveç

- İsviçre

- Hollanda

- Danimarka

- Finlandiya

- Belçika

- Avusturya

- Lüksemburg

- Yeni Zelanda

- Singapur

Bu ülkeler, ekonomik ve sosyal göstergeler açısından en yüksek seviyedeki performansı gösteren ülkelerdir. Ancak, gelişmişlik kriterleri zaman içinde değişebilir ve bazı ülkeler bu listeye girebilirken, bazıları ekonomik ya da sosyal zorluklarla karşılaşarak gelişmişlik seviyelerinde düşüş yaşayabilir.

Gelişmiş Ülkeler Neden Önemlidir?

Gelişmiş ülkeler, dünya ekonomisinin lokomotifi konumundadır. Bu ülkeler, küresel ticaretin büyük bir kısmını oluşturur ve gelişmekte olan ülkeler için de önemli birer ticaret ortağıdır. Ayrıca, gelişmiş ülkeler, teknoloji ve yenilik alanında lider konumda olup, bu alandaki gelişmeler dünya genelinde etkili olmaktadır.

Gelişmiş ülkeler, aynı zamanda uluslararası politika, çevresel sürdürülebilirlik ve insan hakları alanlarında önemli bir rol oynamaktadır. Bu ülkelerin politikaları ve stratejileri, dünya genelindeki diğer ülkeler üzerinde büyük etkiye sahiptir.

Gelişmiş Ülkeler ile Gelişmekte Olan Ülkeler Arasındaki Farklar

Gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki farklar oldukça belirgindir. Gelişmiş ülkeler, daha yüksek bir yaşam standardına sahipken, gelişmekte olan ülkelerde yaşam kalitesi daha düşük olabilir. Ayrıca, gelişmiş ülkelerde sağlık ve eğitim hizmetleri genellikle ücretsiz veya çok düşük maliyetlidir, oysa gelişmekte olan ülkelerde bu hizmetler daha sınırlıdır.

Diğer önemli fark, ekonomik yapıdır. Gelişmiş ülkelerde sanayi ve hizmet sektörü ön planda iken, gelişmekte olan ülkelerde genellikle tarım sektörü hâlâ önemli bir yer tutmaktadır. Bu, her iki grup arasındaki ekonomik büyüklük ve iş gücü verimliliği farklarını da doğurmaktadır.

Sonuç

Gelişmiş ülkeler, ekonomik büyüklük, yüksek yaşam standardı, güçlü eğitim ve sağlık sistemleri ile kendini gösteren ülkelerdir. Bu ülkelerin sayısı 30 ile 40 arasında değişmektedir ve genellikle OECD üyeleri bu kategoriye girer. Gelişmişlik kriterleri zaman zaman değişse de, bu ülkeler dünya ekonomisi ve politikasında önemli bir yere sahiptir.