J&K'nin rezervasyon politikasına karşı sesler yükselirken NC ince bir çizgide yürüyor

kosc

New member
İktidara gelmesinden iki aydan kısa bir süre sonra, Ömer Abdullah liderliğindeki Ulusal Konferans (NC) hükümeti, Jammu ve Keşmir'in istihdam için koltuk rezervasyonunu kısıtlayan rezervasyon politikası konusunda genel nüfus arasındaki hoşnutsuzluğun artmasıyla ilk büyük sınavlarından biriyle karşı karşıya kalıyor (NEET) ileri ve lisansüstü (PG) kursları.

Omar Abdullah liderliğindeki Kuzey Carolina hükümeti, politikayı ele almak üzere Kabine'de bir alt komite oluştururken, parti konuyla ilgili tutumunu gizli tuttu. (Dosya)

Özellikle, bu yılın başlarında Vali Yardımcısı liderliğindeki hükümet tarafından yürürlüğe konulan politikaya karşı Jammu ve Keşmir Yüksek Mahkemesine üç dilekçe sunuldu. 370. maddenin yürürlükten kaldırılmasından önce yüzde 60 civarında olan açık liyakat havuzu, yüzde 40'ın altına indirildi. Mahkeme, dilekçelerden birini dinlerken, kararın verilmesinin ardından hem işler hem de koltuklar için geçerli olacağını kaydetti.

Geçen hafta, aynı zamanda Yüksek Mahkeme'de eyalet başvurusunda bulunan siyaset bilimi profesörü Zahoor Ahmad Bhat, 2024 değişikliğinin UT'deki payına rağmen genel kategorinin payını %30'a düşürdüğünü söyleyerek değişikliğe karşı HC'ye başvurdu. nüfus %70'in üzerindedir. “Bu benim işe alınma, terfi etme ve eğitim kurumlarına kabul hakkımı ihlal ediyor. Bu durum aynı zamanda sağlık eğitimi, yargı ve diğer departmanlara liyakatle bağdaşmayan, verimsiz kişilerin kabul edilmesine yol açacak ve gelecek neslin kaliteli sağlık hizmeti, kaliteli eğitim ve kaliteli hizmet alma hakkını etkileyecektir.”

Eski Srinagar Belediye Başkanı Junaid Azim Mattu daha sonra genel nüfusla “eşitsizlik” nedeniyle başka bir dilekçe sundu.

Eski Başbakan (CM) Mehbooba Müftüsü gibi siyasi liderler de hükümete çözüme ulaşması için baskı yaptı.

Bu Haberin Detaylarıa karşı, Ulusal Konferans, seçim manifestosunda politikanın yeniden değerlendirilmesi sözü vermesine rağmen, bu konuda ip üzerinde yürüyor. Partinin baş sözcüsü ve milletvekili Tanvir Sadık, partinin konuyla ilgili mevcut tutumuna ilişkin soruya yanıt vermedi.

Ömer Abdullah liderliğindeki Jammu ve Keşmir hükümeti, 22 Kasım'da, yeni politikanın hurdaya çıkarılması yönündeki yaygın çağrıların ortasında, yeni politikayı incelemek üzere bir kabine alt komitesi kurulması emrini verirken, bizzat başbakan da isteksizliğini kabul etmişti.

“İlk kez siyasi partiler konuyu konuşmaya başladı ve hatta yeni çekincelere mahkemede itiraz edildi. Siyasi analist Ishfaq Ahmad, “Bu önümüzdeki günlerde Kuzey Carolina hükümeti için büyük bir sorun haline gelecek ve Omar'ın yeni rezervasyon politikasından yararlanan toplulukları üzmeden bu konuyu nasıl ele alacağı görülecek” dedi.

Bu arada hükümetin eylemleri gençler arasında öfkenin artmasına yol açtı. Son zamanlarda, UT tıp enstitülerinden biri için PG koltukları açıklandığında, genel açık liyakat adayları için yalnızca %30 mevcuttu.

Bir grup öğrenci, üst düzey siyasi liderlerin dikkatini çekmek için 14 Aralık'ta Yeni Delhi'de bir protesto mitingi düzenlemeyi planladı. Bazı öğrenci liderleri, protestolarına destek sağlamak amacıyla liderlerle çoktan bir araya geldi.

Jammu ve Keşmir Öğrenci Derneği (JKSA) ulusal başkanı Nasir Khuehami, Jammu ve Keşmir'in rezervasyon çerçevesinde uzun süredir devam eden eşitsizlikleri gidermek için kast sayımının gerekli olduğunu söyledi ve şunu ekledi: “Biz çekincelere, talebe karşı değiliz, adalet ve dengeye karşıyız.” Jammu ve Keşmir gençliği, onların hırslarını tanıyan ve hem eşitlik hem de liyakate dayalı fırsatlar sunan bir sistemi hak ediyor.”

Adil ve dengeli bir rezervasyon politikasını savunan Khuehami şunları söyledi: “Doğru verilere dayanarak, bu yalnızca dışlanmış toplulukları güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda eşitlik ve güveni de sağlayacaktır.”

Parti içinden de eleştiriler geldi: Srinagar'ın NC milletvekili Ağa Ruhullah Mehdi, geçen ay CM'nin evinin önünde oturma eylemi yapmakla tehdit etti. “…Rezervasyonu kolaylaştırma konusunu ne unuttum ne de geri çektim…HCM ile iki kez konuştum [and] Bana, seçilmiş hükümet ile demokratik olmayan bir şekilde atanan diğer makam arasındaki iş kurallarının dağıtımı konusunda birçok konuda bazı kafa karışıklıkları olduğu söylendi ve bu mesele de onlardan biri. Mehdi, partinin seçim vaatleri nedeniyle öğrenciler ve mağdurlar tarafından konuya ilişkin tutumunu netleştirmesi istendiğinde “X” üzerine, hükümetin yakında politikayı rasyonelleştirme kararı alacağından eminim” yazmıştı.

Halkların Demokratik Partisi de konuyla ilgili seslerini yükseltirken, gençlik lideri ve MLA Waheed-ur-Rehman Parra ve parti başkanı Mehbooba Mufti liderliği ele geçirdi.

Müftü, Jammu ve Keşmir Rezervasyon Yasası kapsamında yüksek tıp kurslarında, özellikle de PG kurslarında açık kategori adaylarına %75 kontenjan sağlayan yasal hükmün uygulanmasını talep etmişti.