HT Röportajı: BJP eyalet şefi Sunil Jakhar, Modi büyüsünün bu sefer Pencap'ta işe yarayacağını söyledi

kosc

New member
BJP, 1996'dan beri ilk kez Lok Sabha seçimlerine yalnızca Pencap'ta katılıyor. Siyasi durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pencap BJP başkanı Sunil Jakhar, Perşembe günü HT'nin Mohali'deki ofisinde bir etkileşim sırasında (Sanjeev Sharma/HT)

Jakhar: Pencap'taki siyasi durum değişkendir. Devlet, Aam Aadmi Partisi'nin (AAP) hükümeti kurmasıyla büyük bir dönüşüm yaşadı. Ancak hızlı yükselişini bir düşüş takip etti. İnsanlar aldatıldıklarını anladılar.

Yalnızca HT Uygulamasından en son Hindistan Genel Seçim haberlerine özel erişim elde edin. Şimdi İndirin! Şimdi İndirin!

BJP'nin anket beklentileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

İnsanların bir seçenek aradığı şu dönemde BJP için en uygun zaman bu. AAP ile alışılmadık bir deney denediler. Bundan sadece memnun değiller, aynı zamanda tiksiniyorlar da.

Çiftçi sendikalarının yerelde BJP adaylarına yönelik şiddet içeren protestolarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bazı kuruluşların (BJP kampanyasını bozmak için) ortak bir çabası var. Şu anda istismar edilen Singhu sınırındaki olaylarla ilgili hâlâ öfke var. Protestolar gerçeklere dayanmıyor ve çiftçilerin endişelerinin organik bir ifadesi değil. Ya birileri bunu kişisel kazanç için kullanıyor ya da çiftçiler adına oynanan daha büyük bir senaryo. Koreografisi yapıldı. Çiftçi birliklerinin önemli yerel konularda sessiz kalmaları yönündeki baskı nedir? BJP'ye karşı kızgınlıklarını anlayabiliyorum, ancak geçen yıl yaşanan sel nedeniyle mahsul kaybının tazmin edilmesi gibi devlet meselesi olan meseleleri ele almıyorlar. Sendikalar neden AAP hükümetine karşı seslerini yükseltmiyor? Muhalefet Kongresi de bu konuda neden sessiz?

Yani çiftçilerin protestoları seçim kampanyanıza engel mi oluyor?

Evet elbette. Bazı açılardan protestolar sırasında sorunlarımız küçümseniyor. Mesele sadece seçim kampanyasını engellemek değil. Bunun toplumda bölünmelere yol açmasından korkuyorum çünkü köylerde ve şehirlerde çiftçi birliklerine katılmayan insanlar var. Tarım işçilerinin davası uğruna mücadeleleri nerede? Bu yöneticilere asgari ücret konusunda bilgi veren herkes, ücret verilmesinin devletin işi olduğunu bilir. Çiftçi sendikaları burada da sessiz. AAP hükümeti Kisan Samman Nidhi'yi almak için KYC sürecini neden bu kadar zorlaştırdı? Adayımızın gitmediği BJP'ye gelince, partinin gücü olan karyakartaşlarımız (işçilerimiz) var. Çiftçi birliklerinin saldırgan davranışları toplumun birçok kesiminin kendini tehdit altında hissetmesi anlamına geliyor. Bu Kanguru Mahkemesi zihniyeti tehdittir. Pencap'ın böyle olmasını istiyor muyuz?

Yani çiftçilerin artık kanunsuzluğa başvurduğunu mu söylüyorsunuz?

Bazıları çiftçi birliklerinin adını kötüleştiriyor. Bu sözde liderler güvenilirliklerini kaybediyorlar. Çiftçilerin yerel sorunlarına çözüm bulmakta başarısız oldular, kalan duyguları istismar ediyorlar ve güvenilirliklerini kaybediyorlar. Hiç kimse çiftçilerin ele alınması gereken gerçek endişeleri olduğunu inkar etmiyor, ancak bazı talepler yönsüz. Garantili bir MSP hedefliyorlar, ancak pirinç ve buğday için zaten %100 MSP alıyorsunuz. Peki sorun ne? Ne garantisinden bahsediyorsun? Pencap kimin savaşını veriyor? Bihar ve UP'un bunu anlamadığından mı bahsediyoruz? Pencap ve Haryana dışında başka hiçbir yerde MSP tanıtılmıyor ve bunlar MSP'nin uyarlandığı iki eyalet. Çiftçi camiası MSP adına kandırılıyor.

Pencap'ın gerçek sorunları neler?

Uyuşturucu ve kanun ve düzen. Pencap'ta bir şehirde veya köyde kampanya yapıyorlar ve Yogi'yi (UP Baş Bakanı Yogi Adityanath) soruyorlar. Yogi neyi temsil ediyor? Kanun ve düzenin uygulanmasının sembolüdür. Birkaç gün önce RSS çalışanı Vikas Prabhakar'a ateş açıldı, ancak haberin hiçbir yerinde bundan bahsedilmedi. Ana muhalefet Kongresi, gerçek sorunları halının altına süpürdüğü için bu sorunun suç ortağıdır.

BJP, Narendra Modi hükümetinin Sih toplumu ve çiftçilerin refahı için attığı adımları sıraladı, ancak bu Pencap'ta ikna edici görünmüyor. BJP burada bir güvenilirlik kriziyle mi karşı karşıya?

Bu bir algıdır ve biz bununla mücadele ediyoruz. Daha ziyade Pencap'ta BJP'ye karşı iki algının olduğunu söyleyebilirim. Bunlardan biri, ittifak ortağımız Shiromani Akali Dal tarafından BJP'nin Sih karşıtı olduğunu öne sürdü. Gerçekler bunu yalanlıyor. Başka herkes Sih karşıtı olabilir ama BJP olamaz. Dr. Manmohan Singh Başbakandı ve yalnızca Sih veya Pencap mirasından dolayı değil aynı zamanda zekasından dolayı da saygı görüyordu. Muhtemelen Kartarpur koridorunun açılmasını istiyordu ama bir türlü bunu başaramadı. Modi, Pakistan karşıtı olmasına rağmen bunu yaptı. Eğer Sih karşıtı olsaydı neden bu konuyla ilgilensin ki?

Shiromani Akali Dal ile ittifakı desteklediler. Akalis'in yanında olmasının daha iyi olacağını mı düşünüyorsun?

Siyasi açıdan her iki tarafa da faydası olabilirdi çünkü SAD şu anda bir hayatta kalma mücadelesiyle karşı karşıya. Üçten 13'e çıkmak bizim için zorlu bir iş. Ancak birçok fırsat da var. 1996'da SAD ile kurulan koalisyon siyasi değil toplumsal bir koalisyondu. Panth'ın bölgesel bir partisi ve siyasi kanadı olarak SAD göz ardı edilemez. Bu nedenle SAD'ın güçlü bir liderliğe ihtiyacı var. Sukhbir (Singh Badal) ji'nin hâlâ uyuşturucu sorunu ve saygısızlık vakaları da dahil olmak üzere günahlarından kurtulması gerekiyor.

Sukhbir, irtibat görüşmelerinin başarısızlığından BJP'yi sorumlu tuttu.

Buna en üst düzeyde karar verildi. Ancak SAD hâlâ “Chota Bhai, Bada Bhai (ağabey)” sendromundan muzdarip. BJP ve SAD sırasıyla altı ve yedi sandalyeyi paylaşacakları için Akalis bizim daha fazla sandalye kazanacağımızdan korkuyordu. Duruma daha kısa bir bakış attılar. Eğer uzun vadeli düşünselerdi bu talihsiz durumda olmazlardı.

Siz de dahil olmak üzere önde gelen politikacıların katılımıyla yeni BJP eski Kongre'ye benziyor. Bu, partinin Pencap'taki tabanını genişletmesine yardımcı olacak mı?

Parti bunları düşünmüş olmalı. Neden benim gibi bir adamı getirsinler ki? Fikirlerimi kolumda taşıyorum. Bir mesaj vermeye çalıştıkları için beni Pencap biriminin başına getirmeye karar verdiler. Pencap başbakan için özel bir durum ve parti tabanını genişletmek istiyor. Cemaatteki üye sayısını 23'ten 117'ye çıkarmamız gerektiğinden çok fazla kapsam var.

Diğer partilerden Sih yüzlerini Pencap'a getirme fikri BJP'nin işine yaradı mı?

Bunun altında yatan mesaj şu; eğer Sih yüzlerimiz varsa, bu en azından BJP'ye geleneksel kentsel seçmen kitlesinin ötesinde büyüme şansı verir. Kırsal bölgelerde liderlikten yoksunduk çünkü Badal Saab, kişiliği ve zamanının üst düzey BJP liderleriyle uyum içinde olma tarzıyla, partideki yerel liderliğe bu alanlarda büyüme fırsatı vermedi. Lider bir günde yaratılmaz. BJP'nin 2024'ten 2027'ye kadar geçmesi biraz zaman alacak.

Punjab'ın BJP'ye oy vereceğinden neden bu kadar eminsiniz?

BJP'nin oy payı ve kazanılan sandalyeler açısından saygın bir sonuç elde edeceğini kimse inkar edemez. 2024 seçimleri 2027'ye bir basamak olacak ve BJP ile AAP arasında doğrudan bir mücadele olacak. SAD'ın ikinci kemanı olmayız. Pencap'ın laik bir karakteri var. Modi büyüsü 2014'te burada işe yaramadı ve 2019'da sözde Hindutva faktörü bile onları oy vermeye zorlamadı. Bu sefer insanlar BJP'nin hayatta kalacağına inanıyor. AAP'den ve CM'nin maskaralıklarından bıktılar. Kongre, liderlerinin zihniyeti yüzünden yok ediliyor.

Eski bir Kongre üyesiydiniz ve şimdi eyaletteki BJP şefisiniz. İki partinin işleyişinde ne gibi bir fark görüyorsunuz?

Kongre kayıtsız bir parti haline geldi. Ülkenin özgürlüğü için verdiği mücadeleden yararlandı. BJP'nin ideolojiye güçlü bir inancı olan, kendini adamış ve kendini adamış bir grup işçisi varken, BJP'nin sunabileceği yeni bir şey yok. BJP'nin en büyük gücü kararlı kadrosudur.

BJP, 13 Lok Sabha koltuğundan yedisini diğer partilerden katılanlara verdi. Bu, geleneksel işçiler için mide yanmasına neden olmadı mı?

BJP Pencap birimini güçlendirmeye kararlı. 130 yıllık Kongrede kaç orijinal parti lideri bilet aldı? Belki altı? Aynı şey sözde Gönüllüler Partisi için de geçerli.

Yüzbaşı Amarinder Singh parti toplantılarına veya seçim kampanyalarına katılmıyor. Onu durduran ne?

(Gülüyor) Yeni ne var? Bu, Kaptan Amarinder Singh'in benzersiz satış noktasıdır. Normlara uymuyor. Standartları o belirliyor. O, olduğu gibi Pencaplıların kalplerine hükmetti.

2027 genel seçimlerinde aday olma şansınız var mı?

Sözde meslektaşlarımın gerçek yüzlerini görünce kampanya siyasetinin dışında kalmaya karar verdim. Sukhjinder Singh Randhawa, Charanjit Channi ve Amarinder Singh Raja Warring gibi insanlar ilk olarak Sunil'in CM olması durumunda “aag lag jayegi (Pencap yanacak)” çünkü ben bir Hindu'yum dediler. Kimliğimden şüphe etmeye başladılar. Pencap'ta kendimi hiç yabancı hissetmedim. Dışarı çıktığımda Rahul Gandhi bana sebebini sordu ve ben de ona Kongre'de bu şakacıların olduğunu ve onlarla ilgilenmem gerektiğini söyledim. Hiçbir yere gitmiyorlar, o yüzden ben yokum. Yaralarıma tuz bastılar ve Rahulji asla beni aramayı veya benimle konuşması için kimseyi göndermeyi uygun görmedi. Daha doğrusu mesaj gönderdiler. Kendime olan saygımdan taviz veremem.

Pencap CM Mann, BJP liderliğindeki Merkezin Pencap'a karşı ayrımcılık yaptığını iddia ediyor.

Onunla oynadı ₹Merkeze 5.000 Crore katkı. Bu miktar, kırsal kalkınma vergilerinin kırsal kalkınma dışındaki amaçlarla kullanılması nedeniyle durduruldu. Politika değiştirmiş olsalardı neden Planlama Komisyonu toplantısına gitmediler? Mann Yüksek Mahkemeye gitmeye karar verdi. O halde mahkemenin kararını beklesin. Merkezi neden suçluyorsunuz? Pencap'ta hâlâ var ₹Merkez tarafından harcanmayan 8.000 crore. Delhi'deki (Arvind) Kejriwal ji gibi o da Merkez ile bir çatışma konumu yaratıyor.

Bu sefer Pencap'ta BJP'nin lehine neler oluyor?

BJP'nin güçlü liderliği ve kalkınma gündemi. Pencap partinin dağılmasıyla karşı karşıya. AAP'nin başarısız vaatleri nedeniyle muhalefet büyüyor. Punjab her zaman BJP'nin Modi şeklindeki güçlü liderliğinin hayranı olmuştur.