Hayatın Baharatı: Edebiyata aşkı fısıldayan sözler

kosc

New member
Bu bahar ilk kez Dünya'yu ziyaret ettim. Konaklama kısa sürdü ve kendimi şehrin dışındaki turistik mekanları değil, şehri keşfetmekle sınırladım. Bir köşeden diğerine atlayarak şehrin renklerini ve tonlarını içime çektim ve bolca sunulan dosaların ve diğer lezzetlerin tadını çıkardım. Bir akşam, Church Caddesi'nde yorucu bir yürüyüş ve biraz alışveriş yaptıktan sonra kızım benden bir kitapçıyı ziyaret etmemi istedi.

Genç beyinler, okuma yoluyla, önlerinde duran herkesin düşüncelerini ve kişilik özelliklerini inceler. (HT dosyası)

Bizi harap binanın ikinci katına sürükledi, bu da bizi dar bir odaya açılan küçük, tıkanmış bir girişe götürdü. Bu odanın her boyutta kitapla dolu olmasından ne kadar mutlu olduğumu hayal edin! Dolambaçlı mağazadan geçerken, her biri kendi tarafında birçok evrene ve kültüre açılan pencereler sunan devasa kitap raflarıyla karşılaştım.

Yalnızca HT Uygulamasından en son Hindistan Genel Seçim haberlerine özel erişim elde edin. Şimdi İndirin! Şimdi İndirin!

Gözlerim hala önümdeki edebiyatın büyük hacmini algılamaya çalışırken, başka bir sürprizle karşılaştım. Genç yetişkinlerden oluşan kalabalıklar, görünüşte unutulmuş olan bu zeminde geziniyordu. Kitaplara olan bu tutku beni çok etkiledi. Ortam rahattı, gözler tembelce mağazanın içindekileri yutuyor, bu söz ziyafetinin keyfini doyasıya çıkarıyordu. Klimasız bu nemli odada kimse çevrenin sadeliğinden rahatsız olmadı ve önlerine açılan birçok evrende mutlulukla kendilerini kaybettiler.

Bu gösteri gelecek nesil hakkındaki algımı yalanladı. Sosyal medyanın dikkat alanlarını giderek daraltması nedeniyle okuma sanatını kaybettiklerini düşünüyordum. Yine de o kitapçıda olmak bana yeni bir umut verdi. Bu edebiyat sevgisinin sınıfta dayatılmayacağını anladım. Kendini keşfetmeden gelir.

Genç bir zihin, dünyanın meraklarını ve büyüsünü bilmeyi özler. Yaşlarının getirdiği fiziksel kısıtlamalar nedeniyle sınırlı oldukları için dışarıya bakmak için pencerelerle yetiniyorlar. Okurken önlerindeki herkesin düşüncelerini ve huylarını inceliyor, genç zihinlerinde şekillenen milyonlarca soruya yanıt arıyorlar.

İnsan zihni, yalnızca kağıda basılmış karakterlerden koca dünyalar yaratabilen güçlü bir biyolojik makinedir. Çocuklar bu açıdan iki kat yeteneklidir. Zihni gerçekliğin kısıtlamalarından özgürdür ve kelimenin tam anlamıyla bu dünyanın dışında olan çılgın fanteziler geliştirir.

[email protected]

(Yazar, Ambala Şehri SA Jain PG Koleji'nde İngilizce Doçentidir.)