Besicilik Bölümü Hangi Üniversitelerde Var ?

Adila

Global Mod
Global Mod
Besicilik Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Besicilik bölümü, hayvancılık sektöründe yetiştirici ve üretici olarak görev alacak profesyoneller yetiştiren bir eğitim programıdır. Türkiye'de ve dünyada hayvancılıkla ilgilenenlerin sayısının arttığı göz önüne alındığında, bu alanda eğitim veren üniversiteler de hızla artmıştır. Peki, Besicilik bölümü hangi üniversitelerde var? Bu sorunun cevabına geçmeden önce, besicilik bölümünün içeriği ve eğitim verdiği alanlara değinmekte fayda var.

Besicilik Bölümünün İçeriği ve Eğitim Verdiği Alanlar

Besicilik bölümü, öğrencilere hayvanların bakımı, beslenmesi, üretilmesi, sağlığı ve genetik yapıları hakkında kapsamlı bilgi verir. Bu bölümde verilen eğitimler genellikle şunları kapsar:

1. **Hayvan Besleme ve Yetiştirme**: Öğrenciler, hayvanların hangi koşullarda daha sağlıklı gelişebileceğini, hangi besin öğelerinin onlara faydalı olacağını öğrenir.

2. **Veterinerlik Temelleri**: Hayvan sağlığına dair temel bilgiler verilerek, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi konusunda bilgi sahibi olmaları sağlanır.

3. **Hayvancılıkta Teknoloji ve Yönetim**: Besicilik, yalnızca teknik bilgi gerektiren bir alan değildir. Aynı zamanda işletme yönetimi ve organizasyonu da önemlidir. Öğrenciler, besi işletmelerinin nasıl verimli yönetileceği konusunda eğitim alır.

4. **Hayvan Irkları ve Genetik Bilgisi**: Farklı hayvan türleri ve ırkları, üretimdeki yerleri, genetik özellikleri üzerine dersler verilir.

Bu eğitimleri alabilen ve başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler, hayvancılık işletmelerini yönetme, besi programları oluşturma, hayvan sağlığı ve üretim süreçlerini denetleme gibi alanlarda çalışabilecek bilgi ve becerilere sahip olurlar.

Türkiye’de Besicilik Bölümünü Sunan Üniversiteler

Türkiye'de besicilik bölümü açan üniversiteler, öğrencilere bu alanda gerekli teorik bilgileri ve pratik eğitimleri sunmaktadır. İşte Türkiye'de bu bölümü sunan bazı üniversiteler:

1. **Ankara Üniversitesi** - Ankara Üniversitesi, tarım ve hayvancılık alanındaki köklü geçmişiyle tanınır ve Besicilik bölümü burada önemli bir yer tutar. Üniversite, öğrencilere tarım sektörünün temel taşları olan hayvancılık hakkında derinlemesine eğitim sunar.

2. **Çukurova Üniversitesi** - Adana'da bulunan Çukurova Üniversitesi, Besicilik ve Hayvan Yetiştiriciliği bölümü ile öğrencilere bu alanda kapsamlı eğitim vermektedir. Üniversitenin tarım ve hayvancılık fakültesi oldukça güçlüdür.

3. **Selçuk Üniversitesi** - Konya'da bulunan Selçuk Üniversitesi, özellikle Anadolu'da hayvancılıkla ilgili önemli araştırmalar yapmaktadır. Besicilik bölümü de bu üniversitede öğrencilerine hayvancılık sektöründe yetkinlik kazandırmayı amaçlar.

4. **Ege Üniversitesi** - İzmir'deki Ege Üniversitesi, hem teorik hem de pratik eğitimi birlikte sunarak, öğrencilerin hayvancılık sektörüne en iyi şekilde hazırlanmalarını sağlar.

5. **Süleyman Demirel Üniversitesi** - Isparta'da bulunan Süleyman Demirel Üniversitesi, tarım ve hayvancılık alanında güçlü bir akademik kadroya sahiptir ve Besicilik bölümü öğrencilerine profesyonel eğitim vermektedir.

6. **Trakya Üniversitesi** - Edirne'de yer alan Trakya Üniversitesi, Besicilik ve Hayvancılık programlarıyla öğrencilere hem teorik bilgiyi hem de uygulamalı eğitim fırsatları sunmaktadır.

7. **Dicle Üniversitesi** - Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi, özellikle güneydoğu Anadolu bölgesinin hayvancılık sektörü üzerine odaklanarak, öğrencilere yerel üretim yöntemlerini öğretmektedir.

8. **Akdeniz Üniversitesi** - Antalya'da bulunan Akdeniz Üniversitesi, besicilik ve hayvancılık alanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilere geniş bir yelpazede eğitim sunar.

9. **Gaziantep Üniversitesi** - Gaziantep Üniversitesi, Besicilik ve Hayvancılık bölümünde öğrencilere iş dünyasına yönelik pratik eğitimler ve staj imkanları sunarak sektöre donanımlı bireyler kazandırmaktadır.

Besicilik Bölümü Hangi Alanlarda İstihdam Edilebilir?

Besicilik bölümü mezunları, aldıkları eğitim sayesinde çeşitli alanlarda istihdam edilebilirler. Bu alanlar şunlar olabilir:

- **Besi İşletmeleri**: Hayvan yetiştiriciliği ve besi sektöründe çalışabilirler. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesi, sağlığı ve üretimi üzerine çalışabilirler.

- **Tarım Bakanlıkları ve Belediyeler**: Kamu sektörü, hayvancılıkla ilgili çeşitli projelerde ve denetimlerde çalışan uzmanlar arar. Mezunlar, Tarım Bakanlıkları ve belediyelerle iş birliği yapabilir.

- **Veterinerlik Klinikleri ve Hastaneleri**: Veteriner hekimlerin yanında, hayvan sağlığı konusunda çalışabilirler.

- **Özel Sektör**: Hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren özel işletmelerde yönetici, denetçi veya teknik uzman olarak görev alabilirler.

- **Araştırma ve Geliştirme**: Hayvancılık sektörüyle ilgili araştırma yapan enstitülerde çalışabilirler.

Besicilik Bölümünü Tercih Edecek Öğrencilere İpuçları

Besicilik bölümü, özellikle doğa ve hayvanlarla iç içe olmayı seven, tarım sektörüne ilgi duyan öğrenciler için uygun bir tercihtir. Ancak, bu bölümün öğrencilerden beklediği bazı nitelikler vardır. Öğrencilerin fiziksel olarak aktif ve sabırlı olmaları, hayvanlarla çalışırken dikkatli olmaları gerekmektedir. Ayrıca, hayvancılık sektörü çok dinamik olduğu için, yeniliklere açık ve araştırmaya meraklı olmak da oldukça önemlidir.

Sonuç

Besicilik bölümü, hayvancılık sektöründe gelecekte önemli bir yere sahip olacak genç profesyoneller yetiştirmeyi amaçlayan bir programdır. Türkiye'deki birçok üniversite, öğrencilere bu alanda eğitim fırsatları sunmaktadır. Bu bölümde eğitim almak, yalnızca hayvanların bakım ve beslenmesi ile ilgili değil, aynı zamanda sektörün ekonomik ve teknolojik yönleriyle ilgili de derin bilgi sahibi olmayı sağlar. Bu nedenle, besicilik bölümünü tercih eden öğrenciler, sadece teorik bilgiyle değil, aynı zamanda pratik yeteneklerle de donanmış bir şekilde mezun olurlar.